על אף שלכל תיק פלילי יש מאפיינים שונים, ההליך הפלילי במדינת ישראל בנוי מתבנית די קבועה שחוזרת על עצמה בכל פעם מחדש. במאמר הקצר הזה הכנו עבורכם סקירה קצרה על ההליך הפלילי בישראל.
האם יש הבדל בין ההליך הפלילי להליך האזרחי?
אכן כן. שלבי שני התהליכים שונים במקצת, ובמקרים רבים יבחרו התובעים להגיש תביעה אזרחית רק לאחר שנאשם נמצא כאשם בתיק פלילי.
לצד זאת, שלבי ההליך האזרחי מועטים יותר, מה שמוביל לעבודה משפטית קצרה יותר בהשוואה לתיקים פליליים. בנוסף, ההשלכות של כל אחד מההליכים שונה במקצת, לרבות חוק ההתיישנות שלעיתים משתנה בין סוגי התיקים.
שלבי ההליך הפלילי
שלב הגשת התלונה
השלב הראשון בכל הליך פלילי הוא שלב התלונה, שלב שבעקבותיו כל ההליך מתחיל לרקום עור וגידים. שלב זה נפתח לאחר שאדם כלשהו מגיש תלונה במשטרה בעקבות פגיעה שחווה, ומאותו רגע האחריות עוברת אל הגופים המשטרתיים שצריכים לבדוק את הנושא לעומק.
שלב החקירה
השלב הבא בהליך הפלילי הוא שלב החקירה במשטרה, שלב שבו המשטרה מתחילה לחקור את העניין ומזמנת אליה אנשים או גופים הקשורים לתלונה. ההזמנה לחקירה יכולה להגיע למי שהיו עדים לאותו אירוע, לקרובים של הנפגע/ת או לחשודים עצמם במעשה.
חשוב לדעת כי סוגי החקירה מתחלקים לרוב לשניים: חקירה רגילה, הכוללת חקירה של עדים או גופים מייעצים מקצועיים וחקירה באזהרה, חקירה שבה החוקרים מתחקרים אדם שהינו חשוד בביצוע המעשה.
חקירה המוגדרת כאזהרה היא חקירה שמחייבת את החוקרים להסביר לנחקר במה הוא חשוד ולהבהיר לו שדבריו עלולים לשמש כנגדו בהמשך הדרך.
שלב ההחלטה
בשלב קריטי זה, ובהנחה שנמצא חשוד למעשה, גופי המשטרה והפרקליטות יצטרכו להחליט האם להעמיד את החשוד לדין. במידה והוחלט שכן, האחריות והטיפול בתיק יעברו לבתי המשפט.
עם זאת, חשוב לדעת כי בשלב זה יכולות להתקבל מספר החלטות, ביניהן החלטה לסיים את התיק באמצעות הסדר בין שני הצדדים.
שלב כתב האישום
במידה והוחלט על העמדת החשוד לדין, יגיע שלב הגשת כתב האישום, שלב שיכול לקחת זמן רב. לא פעם, במסגרת שלב זה, מוחלט על שחרור בערבות של החשוד, משום שיכולים לעבור חודשים רבים עד שהתיק הספציפי יגיע אל כותלי בית המשפט.
שלב המשפט
בשלב המשפט, שני הצדדים יציגו בפני השופט את הטענות, העדויות וההוכחות שלהם בנוגע לאותו אירוע. שלב זה לרוב נמשך חודשים רבים ומורכב מדיונים מורכבים.
שלב גזר הדין
בשלב זה, השופט יציג בפני כל המעורבים את ההחלטה שלו בנוגע לשאלה האם הנאשם אשם או לא אשם. במידה והנאשם נמצא כלא אשם, אזי הדבר יוביל לשחרור ממעצר וסגירת התיק. במידה והנאשם נמצא כאשם, אזי הדבר יוביל לקביעת העונש הפלילי על ידי בית המשפט, עונש שיכול להיקבע גם כמעצר ממושך.
שלב הערעור
במידה והתיק נסגר, השופט קבע את ההחלטה אך אחד הצדדים עדיין מרגיש שנעשה לו עוול או שההחלטה שנעשתה אינה מוצדקת – ניתן להגיש ערער. הפרקליטות תצטרך לעבור על הערעור, לבחון אותו ובמידה והיא מזהה שנעשה הליך לא הוגן או כל דבר אחר שמצדיק פתיחה מחדש של התיק, היא תזמן את כל המעורבים בדבר למשפט נוסף.
זקוקים לייצוג בתיק פלילי? אנחנו כאן עבורכם
לסיכום, ההליך הפלילי במדינת ישראל אולי נראה מורכב, אך שלביו השונים אמורים לסייע לבעלי המקצוע בחקר האמת והשגת צדק לכל הצדדים המועברים.
במידה ואתם זקוקים לייצוג ומחפשים משרד עורכי דין פלילי שייצג אתכם, נשמח לעמוד לרשותכם.
קבעו איתנו פגישת ייעוץ עוד היום בטלפון: 03-9388357.