חקירה במשטרה

כאשר מקבלים זימון להתייצב לצורך חקירה, לרוב נוצרת מציאות לא פשוטה. זימון לחקירה במשטרה לרוב גורם לתחושה של בלבול, דאגה, מתח ולמפעמים פחד ממש. זימון כזה הוא הוראה רשמית מטעם המשטרה, שקוראת לפלוני או לאלמוני להגיע להליך שמטרתו בירור עובדות ואיסוף ראיות. בשורות הבאות נסביר לעומק על חקירה במשטרה, משמעות הזימון לחקירה מסוג זה ואיך רצוי לנהוג לאחר קבלת הזימון. 

זימון לחקירה במשטרה – על קצה המזלג

זימון לחקירה במשטרה הוא הליך מקובל, שנועד לאפשר למשטרה לאסוף עדויות ולמצוא ראיות, מתוך מטרה לבסס או לשלול חשד ויתכן שגם לצורך הגשת כתב אישום. זימון לחקירה במשטרה הוא הליך מקובל בין היתר בעבירות על רקע פלילי אך גם במקרים כגון תאונות דרכים, תאונות ופגיעות בעבודה, חשד לשריפה, בחקירות בעניין נעדרים ועוד. יש לציין כי חקירות במקרה של עבירות פליליות נחשבות למורכבות ביותר. על פי חוק סדר דין פלילי, יש הגדרות למהי חקירה ואיך היא צריכה להתנהל. למשל החוק קובע כי חקירות חייבות להתבצע אך ורק בתחנת המשטרה, למעט מקרים יוצאי דופן וחריגים. החקירה תתבצע בשפה שבה החשוד שולט היטב ותוך תיעוד של החקירה, בין אם בהקלטה ובין אם בצילום וידאו. על החוקרים חלה החובה להזהיר את החשוד או החשודה, באם במהלך החקירה הם עשויים להפליל את עצמם (חקירה באזהרה).

זימון לחקירה במשטרה

מה חשוב לדעת על חקירה במשטרה ובאיזה שלב מומלץ להיוועץ בעורך דין?

חקירה במשטרה מתחילה לרוב בהגשת תלונה במשטרה.
עם זאת, חקירה במשטרה יכולה להיפתח גם בעקבות מידע מודיעיני שהגיע למשטרה אודות עבירה שבוצעה.

חקירה במשטרה אינה פעולה נעימה – לא למי שכבר נחקר בעבר, ובוודאי לא לאדם שזו ההיתקלות הראשונה שלו עם החוק.

חקירה במשטרה היא, למעשה, השלב הראשון בהליך הפלילי, והמטרה שלה היא לברר האם בוצעה עבירה ולאסוף ראיות נגד החשודים בביצוע העבירה.

התייעצות עם עו"ד פלילי

חשוב להבין כי לחקירה במשטרה חשיבות עצומה, שכן ממצאי החקירה הם שיובילו בסופו של דבר להחלטה האם לסגור את התיק או להגיש כתב אישום. לכן, מומלץ להיוועץ בעו"ד פלילי מרגע קבלת הזימון לחקירה במשטרה. עורך דין מנוסה יוכל ללוות ולהכין אתכם לחקירה – מתי נכון לדבר ומתי לשתוק ומה המשמעות של שתיקה בחקירה.
ליווי וייצוג של עו"ד פלילי בעל ניסיון יסייעו לכם בשלב החקירה וגם בשלבים נוספים, במידת הצורך, כגון: שחרור ממעצר ובקשה לביטול כתב אישום.

שלבי החקירה

לפני שהחקירה מתחילה, מומלץ לברר האם הנחקר נחקר באזהרה, כחשוד, או כעד שהיה בזירת האירוע. 

חשוב להבין מהם החשדות המיוחסים לנחקר, להתמקד ולענות על השאלות בנוגע לחשדות המיוחסים ולא מעבר לכך. 

לא אחת, כבר בשלב החקירה, בסיוע והדרכה מעו"ד פלילי, ניתן להפריך חלק מהחשדות ואף למנוע הגשת כתב אישום בהמשך.

במהלך החקירה, משתמשים החוקרים בתרגילי חקירה שונים ומגוונים שנועדו לערער את אמינותו של הנחקר. לפעמים, חקירה קשה ואגרסיבית, יכולה להביא את הנחקר להודות בעבירות שלא ביצע או לספר לחוקרים דברים שלא היו ידועים להם.

תרגילי חקירה

חוקרי המשטרה נוקטים בתרגילי חקירה כדי לגרום לנחקר להודות באשמה. יש לציין, כי לא כל תרגיל חקירה יוכשר ע"י בית המשפט, וכבר היו מקרים בהם נקבע כי חלק מהראיות לא קבילות.

תרגילי חקירה נפוצים:

  • הכנסת מדובב לתא המעצר.
  • השארת הנחקר בחדר החקירות לבדו עם חומר החקירה, וצפייה במעשיו באמצעות מצלמה נסתרת.
  • עימותים בין נחקרים או בין שותפים וכן עימותים בין מתלוננת לחשוד.

זכות השתיקה

לקראת החקירה במשטרה, ייתכן שעוה"ד ייעץ לנחקר לשמור על זכות השתיקה בחקירה ולא לשתף פעולה עם החוקרים. זאת, במקרים בהם השתיקה עשויה להועיל לו, שכן אם ידבר ויאמר דברים מסוימים, הוא עלול לסבך את עצמו יותר.

ייתכן שבמהלך החקירה החוקרים יפעילו לחץ על הנחקר, ויאמרו לו כי השתיקה עלולה לחזק את הראיות נגדו.

לכן, חשוב שהנחקר יקבל ייעוץ מעו"ד פלילי, כדי שיידע כיצד להתנהל בחקירה.

חשוב שהנחקר יוודא, כי החוקרים כתבו את כל מה שאמר בחקירה. על הנחקר לחתום על הדברים רק אם הדברים נכתבו במדויק ומשקפים את מה שאמר.

התייעצות עם עורך דין פלילי

 כללי זהב וטיפים, איך לפעול עם קבלת זימון לחקירה במשטרה

קבלת זימון יכולה באופן טבעי לגרום למצוקה קשה או חרדה. המצוקה קשה באופן מיוחד כאשר מדובר באדם נורמטיבי, כאשר עומדים בפעם הראשונה בפני זימון לחקרה וכן במקרים נוספים. התהליך שמתחיל בחקירה, כולל כאמור איסוף מידע שיכול להוביל להבשלת כתב אישום. לאור שילוב עובדה זו ביחד עם החששות הטבעיים, כדאי להביא בחשבון את כללי הזהב – מה עושים במקרה שאתם או קרוב שלכם קיבל זימון לחקירה במשטרה. 

  1. תחילה חשוב לוודא שהזימון אמיתי. בדרך כלל, זימון אותנטי ניתן בכתב ולא רק בעל פה.
  2. נסו להבין את הסיבה מאחורי קבלת הזימון. יש הבדלים משמעותיים בין זימון בתור עדים שצריכים לתת הצהרה לבין זימון כחשודים. לכל מצב חשוב להתכונן באופן אחר. 
  3. פנו בהקדם לקבלת לייעוץ משפטי. אם מדובר בחקירה פלילית, חשוב להיעזר בגורם מתאים, כלומר משרד עורכי דין פלילי. ייצוג משפטי יכול לאפשר לכם להגן על זכויותיכם באופן מיטבי. יש גם ערך פסיכולוגי לכך שעורך דין עומד לימינכם. 
  4. השתדלו להישאר רגועים, מי שנשאר רגוע ככל האפשר יצליח טוב יותר להימנע מקבלת החלטות חפוזות שעלולות להזיק. פעולה בחופזה, מתוך מחשבה בלתי צלולה ותחת חרדה יכולה להוביל לטעויות קשות ביותר שיזיקו בהמשך.
  5. חשוב שתדעו היטב מהן זכויותיכם על פי החוק. בין היתר מדובר על שמירה על זכות השתיקה, הזכות להתייעץ עם עורך דין בזמן החקירה וכיוצא באלה. 
  6. חשבו ובדקו האם יש לכם מסמכים או ראיות שיכולים לסייע לכם במהלך החקירה, ארגנו תיקיה או תיק עם כל המידע שתרצו להשתמש בו. 
  7. שוחחו רק עם עורך הדין בנוגע לחקירה. הימנע מלבר על הנושא שבו מדובר, עם אנשים אחרים, שכן אינכם יכולים לדעת אף פעם איך זה עלול להשפיע על החקירה ועל מצבכם המשפטי. 
  8. בזמן החקירה, שמרו על שלוות רוחכם, הגיעו בזמן ואל תשדרו לחץ. 
  9. שאלו מראש את עורך הדין, מה צפוי בחקירה. מי שיודע למה לצפות בדרך כלל יחוש יותר בטחון. 
  10. אל תתנו לעצות לא מקצועיות להשפיע עליכם. בנושאים משפטיים, קבלו רק את עצתו של עורך הדין שבקיא בנושא.

זכות היוועצות בעורך דין

ע"פ סעיף 34 בחוק סדר הדין הפלילי, מרגע שנחקר מבקש להתייעץ עם עורך דין במהלך חקירה במשטרה, על החוקר לאפשר את ההתייעצות ללא דיחוי. 

ישנם מקרים שבהם עורך הדין הצליח להביא לפסילת הראיות, כאשר החוקרים לא שמרו על זכות זו של הנחקר.

כאמור, ליווי וייצוג של עו"ד פלילי לקראת חקירה במשטרה ובמהלכה הם חיוניים, ויש בהם כדי להשפיע על מצבו של הנחקר בהווה ובעתיד.

ייעוץ משפטי מאוחר עלול להוביל למצב שבו החקירה תתקדם, ויוחלט על הגשת כתב אישום.

למשרד עו"ד חדוה לוין ניסיון רב בליווי חשודים בתהליכי חקירה במשטרה. המשרד נותן ללקוחותיו ליווי צמוד ואינטנסיבי לאורך כל שלבי החקירה.

אודות

משרד עוה"ד חדוה לוין הוקם בשנת 1991, ועוסק במשפט פלילי, בדין משמעתי, בדגש על רשלנות רפואית.
עו"ד חדוה לוין פועלת כעורכת דין מזה כ-40 שנה. בעלת תואר ראשון במשפטים ((LL.B מאוניברסיטת בר-אילן משנת 1981.

תחומי התמחות

לייעוץ ראשוני

דילוג לתוכן