סגירת תיק פלילי ללא כתב אישום

"הסדר מותנה" משמעו סגירת תיק פלילי ללא הגשת כתב אישום כנגד החשוד בעבירה אלא בהסדר בין התביעה לחשוד.

החל משנת 2013 ניתן לסיים הליך פלילי בשורה ארוכה של עבירות ללא הגשת כתב אישום ועל בסיס מתווה חדש של "הסדר מותנה". זאת במסגרת תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי שמייצר מגנון חשוב עם יתרונות לא מעטים הן לתביעה והן לחשוד.

ההליך של הסדר מותנה מהווה מעין "כתב אישום על תנאי". במרכזו עומד הסכם בו התביעה נמנעת מהגשת כתב אישום והחשוד מצדו מודה בעבירות פליליות ומתחייב לתנאים שונים. ההסדר מפרט את פרטי העבירה, הודאתו של החשוד במיוחס לו וכן רשימה של תנאים שעל החשוד למלא ולמשך כמה זמן תנאים אלה חלים עליו. ככל שהחשוד יפר את התנאים יוגש נגדו כתב האישום.

 

עורך דין נדב לוין בריאיון לערוץ 14 בנושא הסדר מותנה

 

מאז שנוצרה האופציה הזו נחתמים בישראל בכל שנה כ-3,000 הסדרים מותנים. התיק הפלילי נסגר במקרים הללו תחת עילה של "נסגר בהסדר".

מבחינת החשוד הסדר מותנה מקפל בחובו יתרונות רבים שהעיקרי שבהם הוא סיום התיק ללא הכתם הפלילי וללא הרשעה. כך גם התנאים שהוא מחויב בהם מאפשרים לרוב לשוב במהירות לשגרת החיים.

 

מי מתאים לסגירת תיק בהסדר מותנה?

על מנת שניתן יהיה לסגור תיק של חשוד בהסדר מותנה עליו לעמוד במספר תנאים:

  1. היעדר רישום פלילי ב-5 השנים שקדמו לביצוע העבירה.
  2. העבירה בה הוא חשוד היא, ככלל, מסוג עוון (פחות מ- 3 שנות מאסר).
  3. לא מתקיימים כנגד החשוד הליכים פליליים נוספים.
  4. נסיבות המקרה ואופיו מתאימות, לדעת התביעה, לסגירת התיק בהסדר מותנה.

הסדר מותנה, מהם התנאים?

התנאים להסדר מותנה משתנים ממקרה למקרה בהתאם לנסיבות הספציפיות. הם יכולים להיות למשל פיצוי כספי למתלונן, קנס כספי, התחייבות להימנע מביצוע של עבירות פליליות לתקופה מסוימת, מכתב התנצלות למתלונן, שעות שירות לציבור, נטילת חלק באמצעי שיקום (כמו סדנאות טיפול), פעולות שקשורות לאופיין של העבירות (כמו השמדה של סחורה מזויפת או הפקדת נשק) ועוד.

ייצוג משפטי בהסדר מותנה

כל הליך פלילי, לרבות הליך שיש לו סיכוי להסתיים במסגרת הסדר מותנה, רצוי לעשות בליווי צמוד של עורך דין פלילי העומד לימין הנאשם ובני משפחתו. יש לזכור כי הסדר מותנה הוא גמיש וההסכם שנחתם בסוף הוא פרי מו"מ המתנהל בין התביעה לעורך הדין הפלילי. אופיו של ההסדר, חומרת התנאים וגובה הפיצויים יכולים להשתנות ממקרה למקרה ונקבעים כולם במסגרת המו"מ עם התביעה ולכן ישנה חשיבות לייצוג ע"י עורך דין פלילי מנוסה.

 

הסדר מותנה לסגירת תיק פלילי

 

עורך הדין הפלילי יסייע לחשוד על ידי ניתוח מצבו בהתאם לחומרת המעשים המיוחסים, העבירות הפליליות הקשורות להם, אופיו, מצבו האישי, עברו הפלילי, קיומו של אינטרס ציבורי בהימנעות מהרשעה, התנהלותו של החשוד (ונכונותו להודות) וכדומה. במקרים רבים גיבוש ההסדר המותנה תלוי בנסיבות שקשורות במתלונן ויש לקחת גם נתונים אלו בחשבון בעת ניהול הליך של הסדר מותנה.

כאשר מתחילים דיונים לגבי ההסדר המותנה, תפקידו של עורך הדין הפלילי הוא להגיע להסכם מיטבי עבור הלקוח מבחינת חומרת התנאים שעליו לעמוד בהם ואורך הזמן בו יחולו עליו כך שהלקוח יוכל לחזור לשגרה מהר ככל שניתן.

עוד בטרם שהחשוד מוזמן ליחידת ההסדר במשטרה, כדאי לקבל ייעוץ משפטי הולם.

חשוב שעורך דין מטעמו של החשוד יבחן את התיק לאורכו ולרוחבו ויעמוד על כל חומר החקירה והראיות. זאת בכדי שיהיה אפשר לשקף לחשוד (ולבני משפחתו) את המצב המשפטי והיתרונות/החסרונות שבחתימה על הסדר מותנה. הדברים נאמרים ביתר שאת בנוגע לחשודים נורמטיביים שעומדים בפעם הראשונה בחייהם מול הליך פלילי.

לסיכום נושא

לעו"ד חדוה לוין 38 שנות ניסיון בניהול הליכים פליליים, מותכם עבדה 11 שנים בפרקליטות הפלילית והינה בעלת ניסיון רב בעבודה מול הפרקליטות ומשטרת ישראל. אנו מסייעים לחשודים בהגעה להסדר מותנה ראוי, הוגן ובר ביצוע. הסדר מותנה המונע הרשעה פלילית ומאפשר לחשוד לשוב לשגרת חייו בהקדם.

אודות

משרד עוה"ד חדוה לוין הוקם בשנת 1991, ועוסק במשפט פלילי, בדין משמעתי, בדגש על רשלנות רפואית.
עו"ד חדוה לוין פועלת כעורכת דין מזה כ-40 שנה. בעלת תואר ראשון במשפטים ((LL.B מאוניברסיטת בר-אילן משנת 1981.

תחומי התמחות

לייעוץ ראשוני

דילוג לתוכן