משרד עורכי דין פלילי » מעצר ימים | מעצר עד תום ההליכים – עורך דין שחרור ממעצר 24/7
בחיי היום יום, רובנו לא מעלים על הדעת מעצר על ידי המשטרה. אבל מסתבר כי הנושא של שחרור ממעצר עשוי להפוך למציאות בחייו של כל אחד מאיתנו. ולא, לא מדובר רק על עבריינים וותיקים.
"המעצר אינו עונשי אלא מניעתי" (ע"פ 7768/15).
לפי השנתון הסטטיסטי של המשטרה מבוצעים בישראל מדי שנה כ-40 אלף מעצרים. ישנם שני סוגים עיקריים של מעצרים – מעצר ימים ומעצר עד תום ההליכים. המעצר יכול להיות מאחורי סורג ובריח (בבית המעצר) או במסגרת חלופת מעצר ("מעצר בית").
פקודות המשטרה וחוק המעצרים מתירים מעצר עם צו שופט או ללא צו, כאשר גם שוטר רשאי להורות על מעצרו של אדם בהתקיים שלושה תנאים – חשד סביר לביצוע עבירה, עילה למעצר לפי חוק המעצרים והעדר אפשרות אחרת להשגת המטרה שפוגעת פחות בזכויות אדם.
במאמר שלפניכם נתייחס לנושא של שחרור ממעצר, המשמעות מבחינה משפטית, תפקידן של חקירות משטרתיות. נתייחס גם לתפקידם של משרדי עורכי דין פליליים וכן להשלכות החברתיות הרחבות יותר. ראוי לציין כי עצירים צריכים לקבל מידע מקיף יותר דרך עורך דין המלווה אותם באופן אישי ובקיא לא רק בחוק היבש אלא גם בפרטי המקרה המדויקים.
מעצר הוא מהלומה על החירות ועל כן החוק קובע שהאדם שנעצר יובא ללא דיחוי בפני קצין בתחנת משטרה בכדי שיקבל החלטה בעניינו. עצורים זכאים להיוועץ עם עורך דין מטעמם והמומחים מדגישים כי זו לא זכות אלא ממש "חובה". כפי שנאמר גם על ידי בית המשפט העליון, "על חשיבותה של זכותו של חשוד להיוועצות עם עורך דין עמד בית משפט זה בעבר לא אחת. מדובר בזכות יסוד מרכזית" (בש"פ 9220/12).
מעורבות עורך דין פלילי מהרגעים הראשונים עשויה להיות דרמטית על החלטה על מעצר (כן או לא), אורך המעצר, סוג המעצר, תנאים מגבילים הקשורים במעצר ועוד. מיותר לציין שכל אדם שנעצר על ידי המשטרה רוצה להשתחרר כמה שיותר מהר.
המשטרה מוסמכת לעצור אדם עד ל-24 שעות ולאחר מכן חייבת להביאו בפני שופט שלום שיחליט אם להאריך את המעצר לתקופה מוגבלת. זהו שלב רגיש ביותר שכן העצור הוא אדם שעומדת לו חזקת החפות אך הוא מצוי בדיון משפטי כשחומר החקירה לא חשוף בפניו.
במאמר מוסגר נזכיר שהמעצר הוא חלק בלתי נפרד מההליך הפלילי ויכולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת. בדיון לגבי הארכת המעצר החשוד ועורך דינו רשאים לעלות טענות כנגד נציגי התביעה. בין אם לשחרור מוחלט ומיידי ובין אם לחלופת מעצר במסגרת "מעצר בית".
אם בית המשפט נעתר להארכת המעצר, עורך הדין הפלילי יכול (וצריך) להיאבק על קיצור התקופה ככל שניתן. לעתים שחרור ממעצר נעשה תחת תנאים מגבילים שונים כמו הפקדות כספיות, התחייבות שלא ליצור קשר עם עדים או מתלוננים, ערבות צד שלישי, התחייבות להימנעות מיצירת קשר עם גורמים שמעורבים בתיק וכדומה.
יכול מאוד להיות שאתם עומדים בפעם הראשונה בחיים בפני חקירה במשטרה. יתכן מאוד שמדובר בחקירה של בן משפחה שאתם רוצים לעמוד לצידו. חשוב להבין כי במשפט הפלילי הישראלי, המושג שחרור ממעצר הוא בעל הרבה משמעות, הן בהיבט של חקירה בידי המשטרה והן בהליכים משפטיים.
כאשר חשוד או נאשם משתחרר ממעצר, מדובר בשחרור שיכול להיות זמני או קבוע. הדברים נקבעים על בסיס היבטים משפטיים הנוגעים לכל מקרה לגופו וכן בהתבסס על שיקול דעת של בית המשפט. תהליך זה הוא חלק ממערכת המשפט הפלילי, והשחרור נועד ליצור מידה של איזון בין זכויות הפרט לבין אכיפת החוק.
תנאי השחרור יכולים להשתנות, על פי תנאי המקרה. למשל לעתים השחרור יתקיים אך ורק תחת ערבות כספית או צורה אחרת של ערבות. זאת במטרה להבטיח את התייצבותו של החשוד בהמשך ההליכים המשפטיים. משרד עורכי דין פלילי מסביר כי ההחלטה לשחרר נחקר או חשוד ממעצר נשענת על גורמים כגון סוג ואופי העבירה, אופי וטיב הראיות וכן הערכת הסיכוי שהמשוחרר ינסה להימלט או שינסה לשבש ראיות.
שחרור ממעצר הוא פרקטיקה אפשרית אך לא סוגיה פשוטה.
עורך הדין הפלילי שמייצג את העצור יבקש לשכנע את השופט התורן ללכת לקראת מרשו, וככל שלא נראה שהמעצר יבוטל אזי להציע חלופות שימנעו את השארתו בבית המעצרים.
במידה שבית המשפט מורה על הארכת המעצר, יש לשקול היטב האם "לתקוף" את ההחלטה בערעור לבית משפט או למקד את האנרגיות באפיקים אחרים. זוהי צומת קריטית שמביאה לידי ביטוי את ניסיונו של עורך הדין ואת יכולתו לראות את המקרה הן ממעוף הציפור והן באופן נקודתי. זאת מתוך מטרה לגבש, ביחד עם העצור ובני משפחתו, טקטיקה משפטית ראויה ונבונה בעלת היתכנות.
עורך הדין הפלילי שוקל שיקולים שונים כגון עוצמת הראיות שיכולות לגבש את התיק הפלילי הנרקם, עברו הפלילי של החשוד/העצור, ההתנהלות במהלך החקירה המשטרתית, חומרתן של העבירות אשר מיוחסות לחשוד ועוד. כך גם עליו להעריך את סיכויי ההצלחה של ערעור על הארכת המעצר.
אנשים עשויים להילקח לחקירה משטרתית בשל סוגים שונים של חשדות פליליים או אחרים. בתיק פלילי, הליך המעצר וגם שחרור ממעצר מוסדרים בחוק, במטרה להגן על זכויות הפרט תוך איזון עם ביצוע עבודת משטרה סדירה.
למשטרה בארץ יש סמכות לעכב אנשים לצורך חקירה, אך עליה לעמוד באמות מידה ובנהלים משפטיים שונים. כאשר שוקלים שחרור ממעצר, הרי שהדבר עשוי לבוא במקביל להגבלות או תנאים מסוימים, לפי המקרה. למשל הטלה של הגבלת מסוימות בתנועה, החובה להגיע באופן סדיר ובפרקי זמן קבועים לנציג משטרתי או נציג רשמי אחר כדי להירשם או לענות על שאלות.
שחרור עשוי להתקיים תוך הטלת חובה על המשוחרר שלא להתקרב או שלא ליצור קשר עם אנשים מסוימים. תנאים אלה נועדו ליצור איזון נכון בין חירות הפרט לבין זכויות של אחרים והצורך לקיים משפט או חקירות נוספות בהמשך.
משרדי עורכי דין פליליים ממלאים תפקיד מרכזי בייצוג אנשים שנמצאים במעצר וכן בהסדרת שחרור ממעצר. עורכי דין בעלי רקע עשיר במשפט הפלילי מספקים ייעוץ משפטי צמוד וכן מייצגים את לקוחותיהם בבית המשפט. עורך דין הוא זה שבדרך כלל מנהל משא ומתן על תנאי שחרור. עורך הדין פועל במטרה להגן על זכויות הלקוח ולהבטיח הליך צודק, הוגן ומאוזן. עורך דין יציג טיעונים וראיות שנועדו לבסס את הזכות לשחרור, בין אם ללא ערבות ובין אם בערבות. עורך הדין גם מייעץ ללקוח לגבי חובות המוטלות עליו כמו גם ההשלכות של הפרת תנאי השחרור.
לשחרור ממעצר השלכות משפטיות וחברתיות משמעותיות. מבחינה משפטית, זה משקף את עקרון החפות כל עוד לא הוכחה אשמה. מבחינה חברתית, השחרור משפיעה על המוניטין, אפשרות התעסוקה בהמשך ואף על חיי המשפחה והחברה של המשוחרר.
הליך פלילי ממשיך גם כאשר אדם נתון במעצר. בין אם במעצר בית ובין אם במעצר מאחורי סורג ובריח. לעתים קרובות נעשים מאמצי חקירה נוספים בזמן היות האדם במעצר כולל זימון לחקירות. חשוב מאד שהעצור ימשיך לקבל ייעוץ משפטי ורצוי שיהיה מלווה באופן עקבי על ידי עורך דין פלילי מטעמו.
עו"ד חדוה לוין עבדה 12 שנים בפרקליטות הפלילית והינה בעלת ניסיון רב בעבודה מול הפרקליטות ומשטרת ישראל. משרדנו מייצג עצורים לכל אורך ההליך הפלילי ובעל הצלחות רבות בביטול מעצר, שחרור מעצר או השגת חלופת מעצר הולמת.