שימוע פלילי

מהו שימוע פלילי? מה חשיבותו ומדוע מומלץ להיוועץ בעו"ד עוד לפני עריכת השימוע?

הליך שימוע פלילי הוא הליך שמתקיים לפני הגשת כתב אישום בעניינו של אדם. מטרתו של הליך זה היא לתת לחשוד הזדמנות להציג את טענותיו בפני רשויות התביעה לפני שיחלו ההליכים הפליליים בבית המשפט. 

הסדרת זכות השימוע בחוק

סעיף 60א' לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 מסדיר את זכות השימוע הפלילי. הסעיף קובע, כי קבלת החלטה של התביעה על הגשת כתב אישום נגד החשוד בעבירות פשע, תהיה בכפוף לקיום שימוע לחשוד. כלומר: בעבירות מסוג פשע, שדינן מאסר של 3 שנים ומעלה, על רשויות התביעה להודיע לחשוד על זכותו לשימוע, כדי שהוא יוכל לפנות לתביעה תוך 30 יום בבקשה מנומקת מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום בעניינו.

חשוב לציין, כי זכות השימוע רלוונטית רק כשמדובר בחשוד שלא נמצא במאסר. אם החשוד נמצא במאסר (עצור או נמצא במאסר בשל עבירה אחרת), הוא לא יהיה זכאי לעריכת שימוע.

האם ניתן למנוע שימוע מחשוד?

תובע יכול למנוע שימוע מחשוד אם מתקיימות נסיבות מיוחדות (לדוגמה, חשש לפגיעה בעדים). המשמעות היא, שבמקרים מיוחדים התובע רשאי להגיש כתב אישום פלילי עוד לפני שחלפו 30 ימים. 

זכות העיון בחומרי חקירה לפני השימוע

בעיקרון, ע"פ חוק סדר הדין הפלילי, ההגנה תקבל את חומרי החקירה מהתביעה רק לאחר שהוגש כתב אישום. לפיכך, מכיון שבשלב השימוע הפלילי עדיין לא הוגש כתב אישום כנגד החשוד, אין חובה לאפשר לו לעיין בחומרי החקירה.

עם זאת, נקבע בפסיקה כי יש לאפשר לחשוד לצלם את עיקרי חומרי החקירה, בכפוף לשיקול דעתו של התובע, כדי לאפשר לו להתכונן להליך השימוע באופן ראוי.

אי קיום חובת השימוע

כתב אישום שהוגש תוך הפרת זכות השימוע בטל מעיקרו, שכן הוא הוגש בחוסר סמכות.

בהתאם לכך, אם לא נערך שימוע, הנאשם יוכל להעלות טענה מקדמית, לפי סעיף 149(3) לחוק סדר הדין הפלילי, ולטעון כי כתב האישום פסול ולבקש להכריז על בטלותו.

זכות השימוע – האם מסייעת לחשוד או עומדת לו לרועץ?

לשימוע פלילי חשיבות עצומה, שכן הוא יכול להוביל את התביעה להימנע מהגשת כתב אישום, על אף כוונתה הראשונית לעשות כן, בין אם בשל כך שהראיות אינן מספיקות ובין אם בשל נסיבות אישיות שמצדיקות הימנעות מהגשת כתב האישום. 

עם זאת, יש לקחת בחשבון כי לשימוע פלילי יכול להיות גם חסרון, שכן החשוד יכול לחשוף פרטים עוד לפני שהוגש נגדו כתב אישום ובכך לחזק את החשדות נגדו. לכן, חשוב להיוועץ בעו"ד פלילי מנוסה לקראת השימוע.

מה עושים מרגע קבלת מכתב שימוע?

כאמור, מרגע קבלת ההודעה על הזכות לשימוע, יש לחשוד 30 ימים כדי לפנות לרשויות התביעה בניסיון להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. לכן, חשוב מאוד לפנות לעו"ד פלילי ולהתייעץ איתו כבר מרגע זה. עורך דין פלילי יוכל לסייע לחשוד להבין האם המקרה שלו יכול להסתיים ללא העמדה לדין. עורך הדין יוכל לייצג את החשוד בהליך השימוע ולטעון בשמו מול נציגי התביעה כדי להגיע לתוצאה משפטית הטובה ביותר עבורו ובמידת האפשר – למנוע מהתביעה להגיש כתב אישום.

עו"ד חדוה לוין עבדה 12 שנים בפרקליטות הפלילית ובעלת ניסיון רב בעבודה מול הפרקליטות, המשטרה ויחידות השימוע של נציבות שירות המדינה. לעו"ד חדוה לוין ניסיון רב בייצוג חשודים בהליכי שימוע והיא הובילה לסגירתם של תיקים רבים עבור לקוחותיה, ללא הגשת כתב אישום. 

 

שלח/י לנו הודעה
דילוג לתוכן