משרד עורכי דין פלילי » מחיקת רישום פלילי
מהי מחיקת רישום פלילי? למי יש לפנות וכיצד מתבצע התהליך?
מה ההבדל בין רישום פלילי לרישום משטרתי?
על פי דין, משטרת ישראל מנהלת שני מאגרי מידע ממוחשבים שונים אודות הליכים פליליים:
האחד – רישום פלילי במרשם הפלילי. המרשם הפלילי כולל רישומים בנוגע להליכים פליליים שהבשילו להגשת כתב אישום, ואשר הסתיימו בהכרעה שיפוטית.
השני – רישום משטרתי ברישומים הפנימיים של המשטרה, כולל רישומים אודות תיקי חקירה שנסגרו או תיקי חקירה פתוחים.
שני מאגרי המידע חסויים, והגישה אליהם והתנאים למסירת מידע מתוכם מוסדרים בחוק.
רישום פלילי – מהו?
רישום פלילי הוא תיעוד משטרתי ממוחשב של כל העבירות וההרשעות שיש לאדם (מה שמכונה "תעודת יושר"). הרישום כולל גם את העונשים שנגזרו עליו בשל ביצוע העבירות ולרבות עבירות ועונשים שניתנו על-ידי בתי דין צבאיים.
כמו כן, כולל המרשם הפלילי מידע על תיקים פתוחים שעדיין לא הועברו לרשויות התביעה (תיקי מב”ד).
כדי לקבל העתק מתדפיס המרשם הפלילי, אפשר לפנות לכל תחנת משטרה קרובה ולהוציאו בחינם.
הבסיס לניהול המרשם הפלילי הוא חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981 (להלן: "חוק המרשם הפלילי"). החוק קובע מתי הרשעה מתיישנת, מתי היא נמחקת ומי רשאי להיחשף לרישום הפלילי ולעשות בו שימוש. החוק מאפשר מחיקת רישום משטרתי מגליון המרשם הפלילי, ע"פ הנחיות של ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה.
תקופת התיישנות של רישום פלילי
תקופת ההתיישנות מתחילה להיספר "לרוץ" מהיום שבו ניתן גזר הדין. משך תקופת ההתיישנות תלוי בעונש שהוטל על הנאשם, ובכפוף לגילו בזמן ביצוע העבירה (האם היה קטין או שכבר היה בגיר). באופן עקרוני, תקופת ההתיישנות היא בת 7 שנים ממועד מתן גזר הדין.
תקופת מחיקת רישום פלילי
רק כשמסתיימת תקופת ההתיישנות, תקופת המחיקה מתחילה להיספר.
באופן עקרוני, משך תקופת המחיקה הוא 10 שנים ממועד תום תקופת ההתיישנות.
במהלך תקופת המחיקה לגופים רבים אין זכאות לקבל מידע אודות ההרשעה.
לאחר שהסתיימה תקופת המחיקה, כלומר: חלפו 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות, יראו את ההרשעה כהרשעה שנמחקה, ולא יימסר מידע בנוגע אליה, אלא למספר מצומצם מאוד של גופים המנויים בחוק.
מחיקת רישום פלילי
לנשיא המדינה יש סמכות לחון עבריינים ולהקל בעונשם. ע"פ חוק המרשם הפלילי לנשיא המדינה יש גם סמכות לקצר או לבטל תקופות ההתיישנות ו/ או תקופות מחיקה.
אם כן, כדי למחוק רישום פלילי מגיליון המרשם הפלילי, כלומר: מחיקת הרשעות ועונשים של בתי המשפט או בתי הדין הצבאיים וגם מחיקת צווי מבחן, צווים בדבר התחייבות להימנע מעבירה, וצווי שירות לתועלת הציבור גם אם ניתנו ללא הרשעה, יש לפנות בבקשה חנינה מנומקת לנשיא המדינה.
מי שנשפט והורשע בבית הדין הצבאי או בשירות מילואים על עבירות צבאיות כדוגמת עבירות סמים או עבירות עריקות, או עבירה אחרת שגוררת אחריה רישום פלילי בגיליון המרשם הפלילי באזרחות, צריך לפנות בבקשת חנינה לנשיא כדי למחוק את הרישום.
קריטריונים למחיקת רישום פלילי
החלטה בבקשה למחיקת רישום משטרתי מהמרשם הפלילי תתקבל לפי מספר קריטריונים, כאשר הבולטים שבהם הם אלו:
* סוג העבירה וחומרתה
* הזמן שחלף ממועד ביצוע העבירה
* גילו של מגיש הבקשה ונסיבותיו האישיות
* האם ישנם רישומים משטרתיים נוספים?
מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מקצועי לפני הגשת בקשה למחיקת רישום פלילי. למשרד עו"ד חדוה לוין ניסיון רב בניסוח והגשת בקשות מתאימות וטיפולן מול הגורמים הרלוונטיים.